Ny tänder

Proteser

När man saknar en eller alla tänder kan man ersätta dem med en protes. Även förlorat tandkött kan ersättas. Hos oss tillverkar vi en protes speciellt för dig och dina behov. Det finns två olika typer av proteser. Helprotes och delprotes. En delprotes är vanligast och sätts fast i dina tänder. En helprotes tillverkas när alla tänder saknas i en häke. Helprotesen sitter kvar i munnen genom att den sugs fast i gommen.

Genom noggranna förberedelser får man inom några dagar sin protes. Framställningen av protesen görs med hjälp av en avgjutning av din käke. Får man en helprotes kommer viss övning krävas för att tala och tugga obehindrat. Genom att sköta sin protes håller den längre. Det bästa är att skölja den efter varje måltid och rengöra den två gånger om dagen. Precis som med vanliga tänder. Rengöringen görs lättast med en mjuk tandborste och protestandkräm. Men det går även lika bra med oparfymerad flytande tvål eller diskmedel. Det är viktigt att man aldrig låter protesen torka ut.

På avtagbar protetik har vi 2 års garanti. Detta förutsätter att man en gång per år gör en kontroll/undersökning för att se att inga större förändringar i munnen sker.

Tandimplantat

Hos Akuttandläkarna i Västberga har vi tandläkare som är specialiserade inom implantat/kirurgi. Om man har en lucka eller en förlorat en tand som man vill ersätta är implantat det bästa alternativet. Detta på grund av att den konstgjorda tanden sitter fast permanent och fungerar som en vanlig tand. Den estetiska synvinkeln är mycket viktig. Därför har vi ett nära sammarbete med ett lab som skickligt kan utföra konstgjorda tänder som både ser och känns naturliga.

En implantat behandling består av två delar (Kirurgisk- och protetisk del). Hos Akuttandläkarna i Västberga utför vi båda delarna. En implantatbehandlig kan ta lite tid, men när vi väl blir klara kommer du inte att ångra dig! Ditt nya leende kommer att se naturligt ut!

Skalfasader

Om du har missfärgade tänder, mellanrum eller fula fyllningar går detta att komma till rätta med, en skalfasad kan vara lösningen. Skalfasaden byggs upp individuellt efter din tand och resultaten brukar bli mycket bra.

Tandkrona

Om en tand blivit ordentligt skadad eller om en stor del av den egna tandkronan är borta är en ny krona oftast det bästa alternativet. Man slipar till den befintliga tanden för att ge plats åt kronmaterialet. Den befintliga tanden blir sedan ett fäste för den nya kronan. Om det endast finns en liten bit kvar av den naturliga tanden kan man förlänga den med ett stift för att kronan ska kunna fästa.

Patient och tandläkare bestämmer tillsammans lämplig färg på tanden, sedan tas ett avtryck som skickas till tandteknikerna. Tandteknikerna tar sedan fram en krona som till utseendet ser ut som dina övriga tänder.

Bro

Om du saknar en eller flera tänder kan en tandbro vara lösningen. Om de närliggande tänderna är friska, används de som stöd och fäste för bron. Man kan även förankra tandbroar i tandimplantat. En tandbro kan omfatta allt ifrån två tänder till en hel käke. Våra tandtekniker framställer bron och tillverkar den så att den ser ut som dina naturliga tänder.